ترحيب Bun venit Bienvenue Üdvözöljük добре дошъл Welcome Ongi etorri Willkommen आपका स्वागत है Boas-vindas добро пожаловать Bienvenidos Välkommen Benvenuti Powitanie Benvida Croeso ברוך הבא Karibu Velkommen καλωσόρισμα Fáilte добродошао vítejte স্বাগত pasveikinti hoşgeldiniz გამარჯობა

Benvinguts a l'aula d'acollida de l'institut Xarc, a Santa Eulària des Riu, un espai per compartir llengües, experiències i móns.

divendres, 17 de febrer del 2012

El Carnaval


El Carnaval o Carnestoltes és una festa molt antiga. Diuen que els egipcis i els romans ja celebraven una festa semblant quan arribava la primavera. Es celebra uns dies abans de la Quaresma, un temps de reflexió i dejuni per a les persones cristianes. El Carnaval són uns dies de passar-s'ho bé, de disfressar-se, de ballar i de riure abans de la Quaresma. El dia de Carnaval depèn de la lluna, per això cada any és un dia diferent.

La festa comença el dijous llarder o dijous gras amb l'arribada del rei Carnestoltes, monarca dels bojos i els poca-soltes, que mana que la gent s'ho passi bé molt bé, i s'acaba el dimarts següent, ja que el dimecres és dimecres de cendra, el primer dia de la Quaresma.

A Eivissa, antigament el dijous llarder la gent anava per les cases amb un cistelló demanant ous i després en feia una bona truita. A les cases, la gent els rebia amb bunyols i vi.

Per Carnaval la gent es disfressa i es fan rues pel carrer, desfilades de disfresses. A Eivissa, la rua més grossa es fa a Vila, el diumenge al matí. A Santa Eulària la rua surt el dimarts a la tarda. Ara molta gent es compra les disfresses, però abans la gent s'emmariolava, això és, agafava roba que tenia per casa que no era de la seva mida, que no lligava, que els feia ridículs...

El Carnaval es celebra a molts llocs del món. El de Brasil i el de Venècia són els més famosos.

Aquí teniu algunes dites de Carnaval:

Per Carnaval, tot s'hi val..

Més tard o més matiner, Carnaval dins del febrer.

Pel boig tot l'any és Carnestoltes.

Si voleu saber-ne més coses, clicau aquí.
Si voleu llegir i escoltar un conte de carnaval, clicau aquí.

1 comentari: